Zakończyliśmy realizację bloku
tematycznego „Od ziarenka do bochenka”, którego głównym celem było poznanie
drogi od maleńkiego ziarenka do pysznego chleba. W trakcie dwóch tygodni zajęć
uczniowie poznawali kolejne etapy powstawania
chleba. Oglądali prezentację multimedialną na temat zbożowych i film edukacyjny „ W Muzeum chleba”.
Zrealizowaliśmy również scenariusz zajęć
Uniwersytetu Dzieci „ Czy z każdej mąki powstanie chleb? . Porównywaliśmy dwie
lubańskie piekarnie. Byliśmy na wycieczce w dużej piekarni przemysłowej „
Społem” i małej , prywatnej, rodzinnej piekarni z tradycjami piekarskimi Pani
Ewy Wajdy. Poznaliśmy ciężką pracę ludzi- pracę rolnika, który po wysiewie
ziarna w polu czekał na żniwa i zbiór zbóż, pracę młynarza, który ziarno mielił
na mąkę i pracę piekarza, który wyrabiał i piekł chleb. Obecnie coraz częściej
doceniamy uroki wsi i dary, które z niej pochodzą. Dzieci dowiedziały się również
o różnych produktach wytwarzanych z ziaren zbóż: z żyta, pszenicy, owsa,
jęczmienia, gryki i kukurydzy.
Dnia 30 września byliśmy na wycieczce w „ Czarcim Młynie” w Czerniawie Zdrój, która była podsumowaniem zdobytej wiedzy. Zwiedzaliśmy młyn wodny z 1890 r.i zobaczyliśmy tam oryginalne maszyny i urządzenia , w które były wyposażone typowe młyny gospodarcze. Poznaliśmy legendę o młynarzu i czarcie. Uczestniczyliśmy też w zajęciach w Centrum Edukacji Ekologicznej Natura 2000 „ Izerska Łąka”.
Przez dwa tygodnie intensywnej pracy w szkole i w terenie – na wycieczkach poznaliśmy kulturę, pracą i życie na wsi. Już dzisiaj wiemy, dlaczego tak ważny jest szacunek dla kromki chleba, bo to tylko maleńki krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego i do otaczającego nas świata. Ważne jest, żeby maluchy potrafiły docenić chleb i , żeby nie trzeba było oglądać wyrzuconych kawałków kanapek szkolnych.
red. Wioletta Bućko |
Kronika 2016/17 >