Kronika 2016/17‎ > ‎

OD ZIARENKA DO BOCHENKA”- projekt w klasie III d

opublikowane: 5 paź 2016, 08:47 przez SP 4 Lubań   [ zaktualizowane 9 paź 2016, 12:33 ]
Zakończyliśmy realizację bloku tematycznego „Od ziarenka do bochenka”, którego głównym celem było poznanie drogi od maleńkiego ziarenka do pysznego chleba. W trakcie dwóch tygodni zajęć uczniowie  poznawali kolejne etapy powstawania chleba. Oglądali prezentację multimedialną na temat zbożowych i  film edukacyjny „ W Muzeum chleba”. Zrealizowaliśmy również  scenariusz zajęć Uniwersytetu Dzieci „ Czy z każdej mąki powstanie chleb? . Porównywaliśmy dwie lubańskie piekarnie. Byliśmy na wycieczce w dużej piekarni przemysłowej „ Społem” i małej , prywatnej, rodzinnej piekarni z tradycjami piekarskimi Pani Ewy Wajdy. Poznaliśmy ciężką pracę ludzi- pracę rolnika, który po wysiewie ziarna w polu czekał na żniwa i zbiór zbóż, pracę młynarza, który ziarno mielił na mąkę i pracę piekarza, który wyrabiał i piekł chleb. Obecnie coraz częściej doceniamy uroki wsi i dary, które z niej pochodzą. Dzieci dowiedziały się również o różnych produktach wytwarzanych z ziaren zbóż: z żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, gryki i kukurydzy. 

  Dnia 30 września byliśmy na wycieczce w „ Czarcim Młynie” w Czerniawie Zdrój, która była podsumowaniem zdobytej wiedzy. Zwiedzaliśmy młyn wodny z 1890 r.i zobaczyliśmy tam oryginalne maszyny i urządzenia , w które były wyposażone typowe młyny gospodarcze. Poznaliśmy legendę o młynarzu i czarcie. Uczestniczyliśmy też w zajęciach w Centrum Edukacji Ekologicznej Natura 2000 „ Izerska Łąka”. 

  Przez dwa tygodnie intensywnej pracy w szkole i w terenie – na wycieczkach poznaliśmy kulturę, pracą i życie na wsi. Już dzisiaj wiemy, dlaczego tak ważny jest szacunek dla kromki chleba, bo to tylko maleńki krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego i do otaczającego nas świata. Ważne jest, żeby maluchy potrafiły docenić chleb i , żeby nie trzeba było oglądać wyrzuconych kawałków kanapek szkolnych.

                                                                                                              red. Wioletta Bućko

Fotografie

Comments