„ Mówią że kapusta jest jak głowa pusta 30 października 2017 r. uczniowie klasy III c uczestniczyli w warsztatach kulinarnych będące podsumowaniem bloku tematycznego pt. „ Na tropie jesieni” Tym razem zawitał do nich szef kuchni pan Tomasza Bakan , który opowiadał o witaminach i zdrowym odżywianiu, szczególnie w okresie jesiennym. Podzielił klasę na grupy, ustalił przepisy i rozdzielił zadania. Dzieci pod opieką swojej wychowawczyni oraz zaproszonego kucharz ubrani pięknie w fartuszki, przystąpiły do pracy . Samodzielnie kroiły i przyrządzały surówki, przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Podczas zajęć uczniowie rozwijali swoje praktyczne umiejętności kulinarne, uczyli się pracy w grupie, podziału obowiązków i dogodnego rozplanowania czasu potrzebnego do przygotowania posiłku. Jak również tworzenie higienicznych warunków pracy podczas przygotowywania i spożywania surówek. Do kulinarnej przygody czynnie dołączyła się pani dyrektor Marzena Tomczyk, która miała za zadanie pokroić cebulę w kostkę. Warsztaty zakończyły się degustacją wykonanych przez uczniów surówek. „Mali kucharze” z klasy III c serdecznie dziękują panu Tomaszowi za ofiarowany im swój czas, pomysły. Za tak owocne i pełne wrażeń spotkanie. red. M. Grzesińska |
Kronika 2017/18 >