Kronika 2017/18‎ > ‎

Kuchenne rewolucje klasy III C

opublikowane: 7 lis 2017, 06:40 przez SP 4 Lubań

„ Mówią że kapusta jest jak głowa pusta
jednak kłamstwa to i kpiny -w niej są witaminy!!!”


30 października 2017 r. uczniowie klasy III c uczestniczyli w warsztatach kulinarnych będące podsumowaniem bloku tematycznego pt. „ Na tropie jesieni” Tym razem zawitał do nich szef kuchni pan Tomasza Bakan , który opowiadał o witaminach i zdrowym odżywianiu, szczególnie w okresie jesiennym. Podzielił klasę na grupy, ustalił przepisy i rozdzielił zadania. 

Dzieci pod opieką swojej wychowawczyni oraz zaproszonego kucharz ubrani pięknie w fartuszki, przystąpiły do pracy . Samodzielnie kroiły i przyrządzały surówki, przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy
posługiwaniu się nożem. Podczas zajęć uczniowie rozwijali swoje praktyczne umiejętności kulinarne, uczyli się pracy w grupie, podziału obowiązków i dogodnego rozplanowania czasu potrzebnego do przygotowania posiłku. Jak również tworzenie higienicznych warunków pracy podczas przygotowywania i spożywania surówek. 
Do kulinarnej przygody czynnie dołączyła się pani dyrektor Marzena Tomczyk, która miała za zadanie pokroić cebulę w kostkę. 

Warsztaty zakończyły się degustacją wykonanych przez uczniów surówek. 

„Mali kucharze” z klasy III c serdecznie dziękują panu Tomaszowi za ofiarowany im swój czas, pomysły. Za tak owocne i pełne wrażeń spotkanie. 
red. M. Grzesińska
Comments