Kronika 2017/18‎ > ‎

„ŚNIADANIE DAJE MOC” OGÓLNOPOLSKI PROGRAM EDUKACYJNY – EDYCJA 2017 r.

opublikowane: 13 lis 2017, 09:18 przez SP 4 Lubań   [ zaktualizowane 14 lis 2017, 09:22 ]
8 listopada 2017 r. klasy I a, I b, I c, II a , III a , III e , III f włączyły się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc”. Akcja odbyła się w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W ramach programu edukacyjnego przez kilka dni w naszej szkole w klasach przeprowadzane były zajęcia na temat zdrowego odżywiania. Klasa I b uczestniczyła w misjach śniadaniowych, które miały formę interaktywnych zajęć. Pierwszaki poznały kosmicznych przyjaciół, którzy pomagali na Planecie Niedojadków, wykonując liczne zadania. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Lista 12 zasad zdrowego odżywiania zaczyna się od mycia rąk. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu i słodyczach, które nie są zbyt zdrowe. 

 
7 listopada 2017 r. odbył się Szkolny Konkurs dla klas I-IV „ Super śniadaniówka”, który cieszył się wielkim zainteresowaniem. Jury szkolne wybierało najbardziej twórcze i pożywne drugie śniadanie. Zadanie nie było proste. Rodzice wykazali sie niezwykłą kreatywnością. Wyniki konkursu ogłoszono na stronie szkoły w zakładce: Konkursy. Po licznych zajęciach wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Na korytarzu szkolnym powstała też galeria z pięknymi plakatami. Warto tam zajrzeć i poczytać, a może się trochę przerazić np. plakatem z grubasem. Jednak najbardziej ucieszyło uczniów samodzielne przygotowywanie szkolnego śniadania. Każda klasa tworzyła zdrowe pyszności: kolorowe kanapki, sałatki, faszerowane jajeczka, marchewkowe przekąski, pyszne twarożki. Zapachy unosiły się po całej szkole. W akcję zaangażowali się również rodzice uczniów, wyrażając aprobatę oraz uznanie dla takich działań, także zaopatrując dzieci w zdrowe artykuły spożywcze. Uczniowie z entuzjazmem uczestniczyli w podjętej akcji, przygotowując wspólnie posiłek oraz nakrywając do stołu. Na zdrowe, pyszne śniadanie, które daje moc i energię na cały dzień została zaproszona również Dyrekcja Szkoły. Na drugiej przerwie zaczęliśmy degustację, która chyba całej społeczności szkolnej się bardzo podobała. Podczas spożywania wspólnego śniadania, w każdej klasie zwracano uwagę na kulturę jedzenia.

Dziękujmy Rodzicom oraz Wychowawcom za zaangażowanie się w realizację tego projektu. Akcja dała uczniom nie tylko wspaniałą zabawę, ale również dała szansę na integrację grupy i zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.

red. Karolina Piskorz, Wioletta Bućko - koordynatorzy programu
Comments