Klasa III e zakończyła realizację dwutygodniowego bloku tematycznego „Od ziarna do chleba”. Celem zajęć było zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba. Uczniowie poznawali pracę rolnika, młynarza i piekarza. Poznawali różne rodzaje pieczywa. Oglądali prezentacje multimedialną na temat rodzajów zbóż. Realizowali scenariusz zajęć Uniwersytetu Dzieci „Czy z każdej mąki powstanie chleb” . Uczniowie mogli na własne skórze przekonać się jak ciężką pracą jest wyrabianie ciasta, odmierzanie składników tworząc swoje wypieki z masy solnej. W ramach bloku tematycznego wybraliśmy się na wycieczkę do „Czarciego młyna” w Czerniawie. Zwiedzaliśmy młyn wodny z 1890 r. i zobaczyliśmy tam oryginalne maszyny i urządzenia , w które były wyposażone typowe młyny gospodarcze. Poznaliśmy legendę o młynarzu i czarcie. Mieliśmy okazję spróbować lokalnego pieczywa, a także wypróbować upiec własny, z oryginalnego przepisu. Na podsumowanie bloku udaliśmy się do małej rodzinnej piekarni Pani Ewy Wajdy. Obserwowaliśmy pracę piekarzy, ale również maszyny, które są niezbędne w dzisiejszym piekarnictwie. Na zakończenie zrobiliśmy zakupy i pozostało nam tylko delektowanie się pysznym pieczywem. Red. Joanna Smaga |
Kronika 2017/18 >