2 marca br. uczniowie klasy IV „e” pomimo mroźnego poranka zebrali się rano przed szkołą i z utęsknieniem czekali na autobus, który tym razem jak na złość spóźniał się o kilka minut. Ten mroźny piątek miał bowiem wyglądać inaczej niż wszystkie, uczniowie szykowali się na warsztaty kulinarne propagujące zdrowy styl życia. W Restauracji „Babie Lato” w Kościelnikach Górnych mieli poznać zalety prawidłowego żywienia, które pełne wartości odżywczych jest niezbędne dla wzrostu, rozwoju i pełnej kondycji fizycznej każdego młodego człowieka. Po przybyciu na miejsce, wśród pięknego wystroju i atmosferze podsycanej płomieniami z palącego się kominka rozpoczęły się zajęcia prozdrowotne, które poprowadziła Pani Marta Stachyra – dietetyk i specjalistka ds. odżywiania, czyli właścicielka Restauracji. Zajęcia dotyczyły rodzajów mąki oraz nazw i smaków produktów, które najczęściej pojawiają się na uwielbianym prawie przez wszystkich daniu - pizzie. Potem uczniowie poznali cały proces jego produkcji oraz sami zamienili się w kucharzy/pizzermenów oraz przygotowali pizzę według własnego przepisu. Nawet największy niejadek połakomił się na pizzę, którą wcześniej własnoręcznie wykonał! Ponadto kiedy część dzieci tworzyła swoją ulubioną pizzę, to druga część wyciskała zdrowe soki owocowo -warzywne, które jako dawka świeżych witamin były dodatkiem do każdego dania. Po wspólnej uczcie wszyscy otrzymali gratulacje od właścicieli za zaangażowanie i chęć współpracy , wpisali się do księgi pamiątkowej oraz otrzymali dyplomy „ Małego Kucharza”. Były to udane i zdrowe zajęcia, a czwartoklasiści dokonali wspaniałych kulinarnych rewolucji! Wychowawczyni klasy IV „e” składa podziękowania rodzicom – opiekunom wycieczki oraz właścicielom restauracji „Babie Lato” za pomoc i wspaniałe zajęcia!!! AFranczak |
Kronika 2017/18 >