Pieczenie ciasteczek a prawa chemiczne

opublikowane: 19 kwi 2021, 05:05 przez SP 4 Lubań   [ zaktualizowane 20 kwi 2021, 03:10 ]
Uczniowie, rozpoczynając naukę chemii w szkole podstawowej, dążą do wieloaspektowego poznawania świata. Rozbudzenie ciekawości tą magiczną i tajemną nauką jest możliwe w różnoraki sposób.

Siódmoklasiści SP4 w Lubaniu próbowali swoich sił w kulinarnym wyzwaniu nauczyciela chemii. Ich zadaniem było nie tylko upieczenie ciasteczek owsianych, ale również przeprowadzenie niezbędnych obliczeń związanych z ilościową analizą składników.

 

           







Takie zadanie pozwala w nieco inny sposób spojrzeć na chemię.  Jest ona nauką przydatną w praktyce, a prawo stałości składu, sformułowane w 1799 r. przez Josepha Prousta,  można zastosować nie tylko w obliczeniach na lekcjach, ale także w życiu codziennym.


 

                                                                                                                    



   Marta Pastuchewicz

Comments